donderdag 4 februari 2016

Donderdag 4/2/2016: IJsvisen en cowboy spelen.

Vannacht is het dus niets meer geworden met het noorderlicht; er is zelfs zo'n 4 cm sneeuw bijgevallen. Ik ben wel nog eens naar buiten gelopen om 05;20, maar toen zat het nog steeds potdicht.

Om 07:20 is het tijd om op te staan en ons klaar te maken voor het ontbijtbuffet, dat ook hier weer rijkelijk gevuld is.

Tien uur wordt het startschot gegeven voor de excursie van vandaag: ijsvissen.
We worden allemaal in sledes, getrokken door een sneeuwscooter, naar een bevroren meer aan de voet van de Saana gebracht. Eerst rijden we tussen lage struiken, maar al snel bestaat het landschap nog alleen uit sneeuw. Door de lage bewolking en mist is het verschil tussen hemel en aarde niet meer te zien. Een hallucinant gevoel, en maar goed dat om de zoveel meter een kruis de juiste weg toont.

Na goed 20 minuten komen we aan bij de kota waar we worden opgedeeld in 2 groepen. De een gaat iets verderop vissen, terwijl de tweede (wij dus) met de lasso naar drie op de sneeuw gelegde rendiergeweien mag gooien. Bekijk de foto's maar.

Daarna mogen we in de kota zelf een worstje boven het vuur grillen en krijgen we wat salades erbij als lunch.

Hierna is het onze beurt om te vissen. We krijgen een klein hengeltje in de hand gestopt en mogen ons dan een gat in het ijs uitzoeken. Uitleg is alleen verkrijgbaar in het Fins, dus doen we alles zoals we denken dat het moet. Onze verwachting komt wel uit: we vangen nul vissen :) . In de andere groep was trouwens wel iemand die er 7 van onder het ijs heeft gehaald.
Maar het is eens tof om te doen, en doordat de mist optrekt zien we ook in welk prachtig decor we staan.

Na nog een warm drankje gaat het weer terug naar de huisjes waar we om 14:30 aankomen.

We hebben nu 'vrije tijd' tot 17:30 en benutten die om eens naar de winkel te lopen, de blog bij te werken en een laatste keer de sauna te gebruiken.

Na het eten is er een ludieke prijsuitreiking voor de winnaars van beide 'competities': drie flessen schuimwijn die onder de groep verdeeld worden.

En nu trekken we weer naar buiten in de hoop dat het vanavond nog eens lukt.
Er is inderdaad een heel zwakke schijn te zien, maar veel stelt het niet voor, toch niet met het blote oog.
Eén voor één druipen de meesten af, maar enkele die-hards blijven nog de wacht houden, totdat er wat bewolking komt opzetten. Dan houden ook wij het voor bekeken en gaan ons wat opwarmen voor de volgende ronde. We schrijven dan 20:30.

Wanneer we eindelijk uit onze overalls en multilagen fleece zijn gewurmd, trekken we ons een blik Fins bier open en willen de houtkachel aansteken. Nu blijkt dat nogal moeilijk te gaan zonder lucifers of briquet. En maar goed dat dat niet gaat: 20:57 volgt een app van iemand die is teruggekeerd met de melding dat het weer goed zichtbaar is met het blote oog. Blikje terug in de frigo, weer een halve garderobe aangetrokken en naar buiten.

Aangekomen op ons uitzichtpunt is het licht inderdaad goed te zien en zijn we vertrokken voor een fotosessie van bijna 2 uur. De foto's moeten we jullie echter onthouden tot morgen, want we hebben geen wifi meer aangezien het restaurant gesloten is, en via dataroaming... toch maar niet.

Morgen verkassen we naar Noorwegen.











































Geen opmerkingen:

Een reactie posten