maandag 27 februari 2017

Maandag 27/02/2017: IJsvissen

Vannacht is het niets meer geworden met het noorderlicht.  Om 02:30 was het wel helder en dus snel in pyjama naar buiten om enkele controlefoto's te maken, maar niet het minste spoor groen te zien.

Om half acht klinkt weer die irritante samsung door de slaapkamer (wordt tijd dat we een ander deuntje kiezen) en start het dagelijkse ritueel.

Net als gisteren verzamelen we daarna om 10:15 en krijgen we weer allemaal een helm aangepast. Deze keer zijn we allemaal passagier want we worden in vier grote sleeën naar het meer aan de voet van de Saana gebracht.

Als ons gezelschap niet uit andere personen had bestaan, is het een exacte kopie van vorig jaar. Zelfs het weer is identiek hetzelfde: laaghangende bewolking en mist en natuurlijk koud. Aan het meer komen we weer in een zogenoemde 'white-out' terecht: alles is even wit en je ziet niet eens de scheiding tussen de grond en de lucht. Alsof ze je in een witte kubus hebben opgesloten. Je bent hier volledig gedesoriënteerd. 
De rest van de dag verloopt dus ook zoals vorig jaar: eerst een straffe welkomstborrel, dan opgedeeld in 2 groepen waarvan 1 gaat lassowerpen en de ander gaat ijsvissen, daarna worstjes warm maken boven het kampvuur en dan de wissel van activiteit. Bij het vissen is er wel een verschil: iedereen gaat rechtstreeks naar de 'visrijke gronden', vlak aan de voet van de Saana.

Neem dat visrijke echter maar met een flinke korrel zout want echt veel wordt er niet gevangen. En wat er dan gevangen wordt is meestal niet groter dan 10 cm. Zelfs ik slaag dit keer in om een vis boven te halen. Dit is echter een vergissing vanwege de vis zelf, want hij heeft niet gebeten maar is met zijn buik in de haak blijven hangen...

Tegen 14:00 maken we ons op om terug naar Kilpisjärvi te keren en dan klaart het opeens wat op. Wel geen zon, maar de wolken trekken hogerop en dus hebben we eindelijk een zicht op de omgeving.
Ergens halverwege zijn onze gidsen zo goed om weer te stoppen voor een fotoshoot. Wat een uitzicht! Het is niet te beschrijven, maar de foto's komen morgen (hopelijk). Een paar staan intussen op instagram (weerstationmaaseik.be).

Omstreeks 14:30 zijn we terug 'thuis' en start het ritueel weer. Enkele inkopen doen, saunake en dineren.

Het is ondertussen ook weer zwaar bewolkt en het ziet er niet naar uit dat er nog opklaringen komen.

Tussen 20:15 en 20:45 hebben we dan toch nog het geluk dat er een kleine opklaring is en dus zien we nog heel even het noorderlicht. Veel stelt het niet voor maar 'licht is licht' en dus hebben we een 2 op 3.

Morgen verhuizen we naar Malangen in Noorwegen en daar schijnt het weer beter te zijn.


























Geen opmerkingen:

Een reactie posten